Stödstrumpor mot åderbråck

Stödstrumpor finns i två huvudsakliga kategorier, de som kan köpas i affärer eller apotek samt de  som föreskrivs av läkare, dessa kallas även för kompressionsstrumpor. De strumpor som föreskrivs av läkare är receptbelagda och kan ej köpas utan recept.

kompressionsstrumpa
Så fungerar en stödstrumpa

Medicinska kompressionsstrumpor finns främst i butiker som säljer sjukvårds och rehabiliteringsprodukter samt apotek. Det går även att hitta dem på nätet. En butik som har ett väldigt
stort utbud av stödstrumpor är Butik21.

Hjälper till med blodcirkulationen
Stödstrumpor är utformade för att förbättra blodcirkulationen. Detta gör de genom att de stramar åt som mest  i vristen och trycket minskar gradvis längre upp på benen. Återflödet av blodet sker genom venerna med hjälp av vadmuskelnpumpen. Stödstrumpor stimulerar vadmuskelpumpens arbete i benet, och ökar  flödet i venerna  och minskar därmed svullnad i vävnaderna och åderbråck. Trycket som stödstrumpan utövar medför även att venernas diameter minskar vilket ökar flödeshastigheten. Stödstrumpor och kompressionsstrumpor förbättrar flödet av blodet mot hjärtat istället för att blodet samlas samlas i ben och fötter.

Stödstrumpor används för att lindra många olika besvär. Förutom att de används för att behandla eller lindra åderbråck så används de för svullna anklar och fötter, venös insuffiens, ventrombos, lymödem samt phlebitis som även kallas åderinflammation. Strumporna kan även användas för att helt enkelt förbättra cirkulationen i benenoch  för att lindra och förebygga lätt svullnad samt en känsla av trötthet i benen. Användning av stödstrumpor kan vara olämpligt för personer med hjärt och kärlsjukdomar. För säkerhets skull bör en läkare rådfrågas innan användning.

Kompressionsstrumpor indelas i olika klasser (mmHg)
Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor finns i många olika varianter. De kan vara olika långa, de mest vanliga längderna når upp till knäna eller till låren men ibland även så högt som upp till midjan. Det finns varianter med öppen eller stängd tå. De varierar även i de så kallade kompressionsnivåerna. Kompressionsnivåer indikerar graden av tryck. De stödstrumpor som är graderade för högt tryck är ofta receptbelagda. Srumpan är tillverkad av material som har en mycket hög elasticitet. På grund av detta känner man ofta inledningsvis  de första gångerna man bär strumpan att den sitter mycket hårt. Detta är dock helt normalt.

Graderna av kompression brukar delas in i tre olika klasser. De tre klasserna brukar kallas för kompressionsklasser. Kompressionen anger trycket över ankeln och mäts i enheten mmHg. Trycket över vaden brukar uppgå till ca 70% av det värde som stödstrumpan är graderad till. Trycket över låret brukar uppgå till ca 40% av det tryck som anges. När trycket är störst över ankeln och gradvis avtar uppåt kallas det graderad kompression. Utan graderad kompression kan det innebära att trycket är högre över vaden än vid ankeln och gör det svårare för blodet att cirkulera, och därmed motverka sitt syfte. Generellt sett så brukar stödstrumpor med högre tryck än 25-30 mmHg kräva ett recept från en läkare. Nedan beskrivs kortfattat lite om de olika kompressionsklasserna.

Mild kompression
Mild kompression brukar normalt inte räknas som en kompressionklass.Denna typ av stödstrumpor brukar ha ett tryck mellan 8-15 mmHg. De passar utmärkt för att lindra och behandla trötthetssymtom i benen, mindre svullnad samt för förebyggande syfte för att avlasta benen vid lång tids sittande eller stående. Kan även användas vid utövning av sport eftersom de minskar risken för kramp, ökar uthålligheten samt kan ge snabbare återhämtning. Denna typ av stödstrumpa är ej receptbelagd.

Kompressionsklass 1
Denna klass kallas även för lätt kompression. Trycket varierar mellan 15-21 mmHg. Denna typ av stödstrumpor är lämpliga för att förbättra cirkulation i benen samt användas i förebyggande syfte vid tecken på kroniskt nedsatt blodcirkulation samt för att få bort vätskeansamlingar i benen. Stödstrumpor av denna klass fungerar även utmärkt för de som känner trötthetssymtom samt svullnader i benen, och fungerar även bra för de som har mindre eller påbörjande åderbrock. Används ofta vid tidig venös insufficiens samt mot trombosprofylax i samband med operationer. Denna typ av stödstrumpor är ej receptbelagd.

Kompressionsklass 2
Stödstrumpor av denna typ har ett tryck på mellan 23-32 mmHg. Användning av strumpor av denna klass bör endast användas efter rekommendation av läkare eller annan medicinsk personal. Passar för åderbrock, ödem eller som stöd efter operation. Läkare kan ibland rekommendera stödstrumpor av kompressionsklass 2 för att motverka blodpropp och behandling av venös insufficiens samt behandling av flebit. För bästa passform och funktion bör en sjukgymnast, sjuksköterska eller annan kunnig personal konsulteras.

Kompressionsklass 3 och 4
Klass 3 ger ett tryck på 34-46 mmHg och klass 4 har ett tryck på över 49 mmHg. Dessa klasser brukar kallas hård och extra hård kompression. Denna typ av stödstrumpa brukar användas vid svårare fall av ovan nämnda tillstånd och sjukdomar. Klass 3 och klass 4 kan bara användas på ordinering från läkare och mätning och passform bör utföras av en sjukgymnast eller specialutbildad sjuksköterska. En stödstrumpa av klass 3 eller 4 behöver i de flesta fall måttbeställas.