Lindring av åderbråck

När man lider av åderbråck finns det en del besvärliga symptom som uppstår. De mest besvärande är ofta smärta i benen, en känsla av att benen är tunga, kramper och muskelvärk. Klåda runt vener och en känsla av trötthet är ytterligare symptom som besvärar många. De synliga symptomen som svullna anklar eller smalben, blå eller lila missfärgade vener samt svullna förstorade blodkärl upplevs ofta av de som är drabbade av det som mycket obehagliga.

kompressionsstrumpa
Stödstrumpor är vanligast för att lindra besvär med åderbråck

Behandlingar som minskar åderbråck
Enklare behandlingar kan lindra eller ta bort milda till måttliga besvär. För bästa resultat bör enklare behandlingar kombineras med förebyggande åtgärder, mer information om detta hittar du i stycket “lindra åderbråck”. Det finns krämer, salvor och tabletter som passar utmärkt för att behandla de symptom som ger upphov till besvär samt har en viss förebyggande effekt. De flesta av de mer populära kurerna och brukar innehålla någon variant av diosmin, hesperidine, alun eller extrakt av hästkanstanj. Två av de mest populära medicinerna mot åderbråck är Varigo samt Venastat. Varigo är en behandling som innehåller naturmedicin baserad på hästkastanj och hesperidine som verkar vårdande och förebyggande.

Det kanske mest använda metoden att behandla mildare besvär är att använda graderade stödstrumpor. Dessa finns i olika styrkor och för milda besvär räcker det oftast med Mild Kompression eller Kompressionsklass 1. Dessa ska användas varje dag. Stödstrumpor korrigerar svullnaden och förbättrar cirkulationen i benen. För lindring av tillfällig symptom är det att rekommendera att placera benen i högläge när tillfälle ges.

För behandling av måttliga besvär kan tabletter och krämer fungera, men måttliga besvär behandlas oftast med stödstrumpor med kompressionsklass 1 eller över. Stödstrumpor med kompressionsklass 2 och över är receptbelagda, och för att åtgärda måttliga problem med åderbråck är det att rekommendera att konsultera läkare för att få bästa resultat. Typiska symptom på måttliga besvär med åderbråck brukar karaktäriseras av att de missfärgade vener syns tydligare och är större, de typiska sladdar eller klumpar på benen framträder. Det är inte helt ovanligt att små svullnader på anklar och smalben uppträder. Det är även möjligt att drabbas av klåda, smärta i benen samt trötthet och en tung känsla i benen. Om besvären är allvarligare så bör läkare kontaktas för att få en passande behandling.

Lindra åderbråck
Som tur är finns det många olika sätt att lindra åderbråck och dess symptom på. Det första stadiet för att lindra är förebyggande åtgärder. Ett av de enklaste förebyggande metoderna är att man då och då placerar benen i högläge, det vill säga att benen ligger högre än huvudet. Ett annat allmänt tips är regelbunden motion, det behöver inte vara hårda träningspass utan tillräcklig vardagsmotion som regelbundna promenader kan ofta räcka. Motion påverkar blodcirkulationen positivt, och en bra blodcirkulation minskar risken för att drabbas av åderbråck. Överdriven konsumtion av alkohol bör undvikas. Även under behandling är det att rekommendera att använda förebyggande åtgärder i den mån som är möjlig för bästa resultat.