Kräm mot åderbråck

 
Det finns en rad olika behandlingar mot åderbråck. Förutom kirurgi och stödstrumpor finns det även salva, tabletter och kräm mot åderbråck. De flesta av de krämer och tabletter som finns på marknaden idag är receptfria.

Krämer mot åderbråck – kan fungera och lindra
Krämer  fungerar i de flesta fall genom att ha en sammandragande effekt på förstorade, svullna blodkärl. Andra sätt som krämer kan fungera är genom att åtgärda blödningar från ytliga blodkärl eller att lindra inflammation eller svullnader. Ett par krämer fungerar genom att bleka missfärgningar och läka huden ytligt, de fungerar genom att döljer fula symptom och är lämpliga enbart mot mycket lätta besvär från åderbråck. Krämer kan användas till att behandla upp till måttliga besvär med åderbråck, de kan användas som ensam behandling eller i kombination med andra behandlingar som tex piller som ökar din blodcirkulation. Krämer kan dessutom vara en del av behandlingar som kombinerar mer en typ av behandling.

Varesil är en vanlig receptfri behandling mot åderbråck

Vanliga krämer mot åderbråck
Många vanliga krämer och salvor är baserade på Alun eller extrakt av Hästkastanj (Aesculus hippocastanum L.) . Alun är ett aluminiumsalt och det har en sammandragande effekt på blodkärlen. En sammandragande effekt på blodkärl innebär mindre svullnader och lindring av symptom som svullna, trötta ben. Alun är lämplig för milda besvär med åderbråck. Extrakt av hästkanstanj är ett naturmedel som kan användas för att lindra ett flertal symptom vid åderbrock som inflammation, vätskeansamlingar, smärta i benen samt trötthet och tyngdkänsla i benen. Hästkanstanj anses vara en effektiv behandling, i vissa fall kan behandling med hästkastanj vara lika effektivt som stödstrumpor.

Förebyggande receptfria medel
Krämer eller piller kan även användas i förebyggande syfte mot åderbråck. Det finns en mängd olika varianter, och de flesta fungerar genom att stärka blodkärlen eller öka blodcirkulationen. De krämer som verkar förebyggande är i många fall baserade på Diosmin eller Hesperidine. Dessa två ämnen är så kallade flavonider och förekommer i väldigt många livsmedel. De krämer,salvor och piller mot åderbråck som innehåller flavonider innehåller en ökad koncentration av disomin eller hesperidine än vad som finns naturligt i livsmedel. Förebyggande salvor och krämer är i de flesta fall naturmedel används är de är milda och skonsamma och har väldigt få bieffekter.

Piller och tabletter finns både som förebyggande och för behandling av åderbråck. Tabletter som verkar mot åderbråck verkar ofta genom att stärka blodkärlen eller öka blodcirkulationen. De piller som verkar i förebyggande syfte har liknande aktiva ämnen som förebyggande krämer, och Diosmin och Hesperidine är vanligt förekommande. Förebyggande tabletter kan ofta användas för att behandla milda besvär med åderbråck.

Både krämer och tabletter är lämpliga från allt till förebyggande behandling till att åtgärda måttliga besvär med åderbråck. För svårare besvär eller när snabb effekt behövs bör läkare rådfrågas.