Behandlingar mot åderbråck

Det finns en mängd olika typer av behandlingar och förebyggande åtgärder mot åderbråck. Det finns behandlingar som gör allt från lindra till att kirurgiskt avlägsna dem i allvarliga fall. Kirurgi används främst när det kan motiveras medicinskt som större och allvarligare åderbråck. Det finns en mängd förebyggande åtgärder samt egenvård som kan användas för att förebygga utvecklandet och lindra åderbråck. 

Förutom behandling med naturläkemedel (exempelvis hästkastanj, Hesperidine, Diosmin) eller stödstrumpor kan vissa naturmedel som verkar mot ytliga blodkärl vara hjälpsamma mot de visuella symtomen. En av de mer populära kurerna är Varigo.

Enklare medicinska behandlingar m.m
Behandling av åderbråck brukar ske beroende på hur allvarligt drabbad personen är. Behandling av mindre allvarliga fall av brukar syfta till att minska symptomen och minska smärtan. Vanliga åtgärder i dessa fall är:

 • Benen placeras i högläge för tillfällig lindring av symptom.
 • Regelbunden motion.
 • Användning av graderade stödstrumpor. Dessa har variabla tryckgradienter och kan korrigera svullnad samt förbättra cirkulationen i benet.
 • Hesperidine eller Diosmin finns ofta i tablettform och dessa stärker blodkärlen och lindrar symptomen för åderbråck. Dessa är receptfria.

Egenvård tips:

 • Ta en paus i vardag eller arbete och vila ca 30 minuter där du intar en position där benen ligger högre än hjärtats nivå.
 • Stödstrumpor lindrar och förebygger. Dessa bör tas på tidigt på förmiddagen innan venerna börjar svullna.
 • För överviktiga hjälper det att gå ner i vikt.
 • Alkohol bör undvikas.
 • Ifall det finns problem med förstoppning eller kronisk hosta hjälper det även mot åderbråck att åtgärda dessa problem.
 • Försöka undvika för hårt åtsittande bälten runt midjan.
 • Undvika att korsa benen när du sitter.
 • Motion och träning hjälper cirkulationen och minskar risken för åderbråck. Promenader är en lätt och skonsam form av motion.
 • I de fall när du har ett stillasittande arbete är det viktigt att röra på sig. Det hjälper att ta en promenad på lunchen.

Kirurgi mot åderbråck
Om en läkare bedömer att åderbråck ska behandlas aktivt finns det en mängd olika typer av behandling, men alla behandlingar kan delas in i kirurgiska ingrepp eller behandlingar med hjälp av mediciner av olika typ.

åderbråck kirurgisk behandling
Åderbråck behandlas ibland med kirurgi

Kirurgiska ingrepp används främst för lite allvarligare fall av åderbråck, men det finns fall där det inte heller är möjligt att operera. Om en patient är gravid eller har varit det nyligen bör man vänta minst 2 månader för att operera åderbråck. Många bråck som uppkommer under graviditet försvinner av sig självt om man ger dessa lite tid. Kirurgi är inte det första valet för att åtgärda åderbråck som enbart stör patienter av kosmetiska skäl, i dessa fall undersöks andra metoder i första hand.

Stripping
En av de mest använda kirurgiska metoderna för att åtgärda åderbråck är stripping. Metoden utförs genom att en tunneldrivande anordning placeras under huden mellan två snitt. Kärlen utvidgas via tunneln och metoden lämnar tyvärr ärr och blåmärken. Det tar normalt ett par veckor för blåmärkena att försvinna. Nedsatt känsla på huden i området som är opererat är vanligt förekommande men är vanligtvis övergående.

Laserterapi mot åderbråck
Endovaskulär laserterapi eller laserkirurgi är en metod som använder sig av en laser för att åtgärda problemet med venerna. Laserkirurgi tar vanligtvis mellan 30 till 45 minuter att utföra på en läkarmottagning, och det är en metod som är relativt smärtfri och har inte många biverkningar. En metod som liknar endovaskulär laserterapi är högfrekvent ablation. Det är en metod som använder sig av värme, en liten sond som placeras inuti i venen och hettas upp. Denna metod har uppnått utmärkta resultat. Andra vanliga kirurgiska ingrepp är Ambulerande phlebectomy, ven ligatur samt kryokirurgi. När ambulerande phlebectomy används så tar man bort de ytligt liggande åderbråcken. ven liagatur bygger på att ett man stänger av ett blodkärl som är problematiskt. Kryokirurgi är en variant av stripping.

Icke kirurgiska metoder
Icke-kirurgiska eller medicinska behandlingar används i stor omfattning. En av de mest använda medicinska behandlingar mot åderbråck är scleroterapi. En medicin injiceras i vener och får dem att krympa. De läkemedel som vanligen används i denna behandling är polidocanol (POL), natrium tetradecyl sulfat (STS), Sclerodex (Kanada), hyperton saltlösning, glycerin och Kromaterat glycerin. Scleroterapi kan även utföras med skum istället för flytande lösning, och den största fördelen är med att använda skum är fler vener kan behandlas persession, men effekten är liknande. Scleroterapi har använts vid behandling av åderbråck i över 150 år. Scleroterapi kan användas för att behandla små eller stora åderbråck, vi behandling av stora åderbråck utförs behandlingen ofta med skum och ultraljud används för att vägledning.  Det finns få biverkningar och komplikationer med scleroterapi, men i ovanliga fall kan blodproppar och sår uppstå. Scleroterapi är bättre än kirurgiska ingrepp på kort sikt, under ett år och kirurgi är bättre på lång sikt, över fem år.