Åderbråck drabbar oftast benen, i sällsynta fall kan ljumsken och rumpan drabbas. Det finns många orsaker till att benen och i synnerhet vader upp till knähöjd är särskilt ofta drabbade.

Mindre åderbråck i knävecket
Mindre åderbråck i knävecket

Besvären kan oftast förebyggas och behandlas med enkla åtgärder som naturläkemedel, medicinska kompressionsstrumpor samt krämer mot de synliga symtomen. En del behandlingar kombinerar både krämer och naturläkemedel eller stödstrumpor för att effektiv åtgärd. Kurer som exempelvis Varesil innehåller både kräm mot de synliga indikationerna samt naturläkemedel som behandlar och förebygger.

Grundproblematiken med benen är att blodet i venerna ska transporteras rakt upp mot gravitationen i stort sett hela tiden, när klaffar och ventiler inte kan göra sitt jobb på rätt sätt och blod rinner tillbaka genom venerna blir effekterna större än på andra delar av kroppen. I normalt fungerande vener pumpas blodet bara uppåt, när venerna inte fungerar som de ska och blod rinner tillbaka ner genom venerna blir det svårt för venerna att fungera som avsett och åderbråck kan bildas. Venerna på benen är större än de andra venerna i kroppen och de är långa. En försvagning av venerna och dess klaffar på benen innebär att det är större mängder blod än i andra delar av kroppen som rinner tillbaka och kan relativt enkelt ge upphov till förstorade vener och svullnader.

Två viktiga vener som bildar åderbråck
Det finns två stora två vener som oftare än andra drabbas av åderbråck än på andra ställen på kroppen, de kallas Vena saphena magna och Vena saphena parva. Saphena magna är den längre av de två, och är den ven som oftare än någon annan drabbas av åderbråck. Den går hela vägen på insidan av benet från ankeln upp till ljumsken via knävecket. Den näst mest drabbade venen är den kortare Saphena parva som löper från ankeln upp genom baksidan av underbenet eller vaden upp till knävecket.

Riskfaktorer för åderbråck på benen
Faktorer som ökar trycket i venerna brukar räknas som riskfaktorer för att bilda åderbråck på benen. En av de vanligast förekommande riskfaktorerna i denna kategori är stående kroppsposition i långa perioder, och stillastående är i synnerhet en starkt bidragande orsak. De människor med ett arbeten med mycket stillastående löper större risk än andra. Ett högt tryck i venerna kan även orsakas av sjukdomar.